Vajas kifli vaj nélkül

Egyik kislányom tejfehérje allergiás, viszont nagyon szereti a kiflit. A bevált receptemet így le kellett cserélnem, mert volt benne tojás is, és sajnos úgy tűnik azt sem tudja megenni. Sokat keresgéltem az igazi puha kifli receptet végül ezt sikerült kikísérletezni, ami finom, puha és vaj- és tojásmentes is. Ebből az adagból 8 darab lesz.

Hozzávalók :
200g tönköly fehérliszt
100g Diabestar 35%-al szénhidrátcsökkentett liszt
1,7dl langyos víz
15g élesztő
50g olvasztott tejmentes margarin (pl. Vénusz)
1tk cukor – az élesztőnek
2tk só

Fél dl langyos vízben, a cukorral felfuttatom az élesztőt. Amíg futkározik az élesztő kimérem a liszteket és a robotgépem táljába rakom, hozzáadom a sót. Majd beleöntöm a felfutott élesztőt és a maradék kb. 1 dl langyos vizet. A robotgép dagasztó karjával elkezdem összedolgozni, majd ha már kissé összeállt apránként hozzáadni az olvasztott margarint. Nagyjából 10 percig dagasztatom, majd duplájára kelesztem meleg helyen. Ezt követően átnyomkodom a tésztát, majd kör alakúra nyújtom. Nyolc cikkre vágom és a cikkeket feltekerem a szélesebb oldaluktól kezdve. A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakom és 15 percet pihentetem. Majd egy kis rizstejjel lekenem a tetejét és 190 C fokos sütőben, alul –  felül sütési programon és 17 percig sütöttem, de ez persze függ a sütőtől is. Nagyon puha, finom, vajas ízre hajazó kiflik lettek belőle.

Joggal lehetne kérdezni, hogy vajon a szénhidrátcsökkentett lisztet diéta miatt használom-e? Igazából nem csak azért, bár az inzulinrezisztenciám miatt mindenképpen jó, hogy a sima fehér lisztes pékáruhoz képest, valamennyivel kevesebb a szénhidrát tartalma és több a rosttartalma. De ez az egyharmadnyi lisztkeverék hozzáadásával készült kifli nem illeszthető be a szénhidrát diétába, sajnos. Akkor meg miért? A lisztkeverék alapvetően fehér kenyér készítéséhez van, így az olyan szénhidrátcsökkentő összetevőkön kívül, mint a glutén, vagy a különböző rostok, vannak benne lisztkezelő szerek is, mint guar gumi és aszkorbinsav. Ez pedig nagyon jót tesz az ilyen pékáruknak, és igazi bolti jelleget ad neki, talán nem véletlen 🙂 Az a tapasztalatom, hogy egyharmad arányban keverve még a tészta elég formázható lesz, ha többet adok hozzá, akkor a megnövekedett glutén tartalom miatt nagyon rugalmas lesz a kelt tészta és nagyon nehezen lehet nyújtani és formázni.
Ismét nem vagyok hős, egészséges kifligyártó, de kárpótol, ahogy a kislányom örül a finom harapnivalónak 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük